De beleggingsverzekering

Bij het afleggen van een beleggingsverzekering kies je ervoor om maandelijks (of eenmalig) een bedrag in te leggen waarmee je vermogen kunt opbouwen voor bijvoorbeeld het aflossen van een hypotheek of het betalen van de studie voor een kind. De uiteindelijke hoogte van de uitkering is gekoppeld aan beleggingen, dit betekend dat je  rekening moet houden met schommelende koersen waardoor de uitkering mogelijk lager kan uitvallen dan gedacht. Daarom vertellen wij jou nu alles wat je moet weten voordat je een beleggingsverzekering af gaat sluiten.

Beleggingsverzekering

Hoe werkt een beleggingsverzekering nu precies?

Bij een beleggingsverzekering wordt er een bedrag opgebouwd door middel van beleggen. Deze beleggingen doe je niet zelf, maar deze worden gedaan door professionele beleggers. Wel leg je eenmalig of maandelijks een bedrag in waarvan een deel bestaat uit betaling aan het verzekeringsbedrijf, het overgebleven deel wordt daadwerkelijk belegd. Omdat dit geld op de beurs komt hangt de uiteindelijke waarde aan het einde van de looptijd af van de koersen op de markt. Dit betekend dat bedragen lager uit kunnen vallen dan gewenst. De economische crisis van de laatste jaren heeft het risico hierop vergroot.

Controleer altijd je beleggingsverzekering

Ga er niet blindelings van uit dat je de verwachte geldwaarde bezit op de einddatum van je beleggingsverzekering, check de vooruitzichten hiervoor regelmatig. Zo kun je op je meest recente waardeopgave altijd de verwachte waarde voor het einde van je looptijd zien. Zo zie je snel hoe je ervoor staat en kun je kijken of de verzekering nog wel bij je past. Houd dit regelmatig in de gaten aangezien de eindwaarde bij elke waardeopgave kan verschillen.

Wat te doen tegen eventuele risico’s

Door middel van een risicopremie kunt je bepaalde risico’s meeverzekeren. Mogelijkheden hierbij zijn:

  • Het verzekeren van je overlijdenskapitaal. Hierdoor wordt na jouw overlijden een deel van de openstaande hypotheek ingelost.
  • Het overnemen van de premiebetaling wanneer de verzorger overlijd. Zo komt de betaling niet bij de partner te liggen maar lost de verzekering deze in.
  • Het verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, de verzekering neemt in dit geval de premiebetalingen (gedeeltelijk) over.

Denk bij het afsluiten van een extra risicopremie wel goed na hoe groot de kans gaat zijn dat je deze daadwerkelijk nodig gaat hebben. Je premie wordt er namelijk flink voor verhoogd.

Bekijk deze artikelen dan ook eens