Beurzen

Op een beurs presenteren ondernemingen risicodragend kapitaal en hebben beleggers de mogelijkheid hierin te investeren. Bij risicodragend kapitaal kun je denken aan grondstoffen, effecten, derivaten en andere financiële instrumenten. Simpel gezegd is het een soort markt waar genoteerde producten worden verhandeld. Een belangrijke functie omtrent beurzen is dat het bieden volgens eerlijke, efficiënte en ordelijke handelsmogelijkheden verloopt door de koop en verkoop van een bepaalde waarde te centraliseren.

Beurzen

Fysiek en elektronisch

Dankzij de snelle digitale innovaties van de moderne economie is het mogelijk om transacties op elektronische wijze te verrichten. Desondanks bestaan ook nog fysieke beurzen waarbij handel op de vloer plaatsvindt.

Let op

  • Ga niet zonder kennis beleggen op de beurs. Voordat je begint te beleggen is het slim om alvorens kennis op te doen door cursussen te volgen, boeken te lezen en aan beleggerscompetities mee te doen. Doe ook zeker de eerste paar keer beleggen op papier, zonder echt geld te gebruiken.
  • Beleg niet in één keer teveel geld op de beurs. Gebruik in het begin een beperkt kapitaal, dit beperkt al te grote schade in je vermogen door beginnersfouten.
  • Investeer je tijd om de beurs te volgen. Zie het beleggen als een hobby, hier moet je namelijk ook veel tijd in stoppen. Vergeet niet dat je ook in slechte tijden de situatie moet blijven volgen. Met een gedegen beleggingsstrategie kom je meestal het verst.
  • Laat je niet afleiden door kooptips via het internet. Op het internet staan veel dingen geschreven zonder dat je weet wie het geschreven heeft. Laat je daarom niet beïnvloeden door desinformatie. Niemand zal gratis tips geven over de beste belegging.
  • Kijk uit met tunnelvisies. Als een aandeel je heel veel oplevert dan wil dat nog wel eens betekenen dat je een tunnelvisie voor jezelf gaat creëren op dit aandeel. Probeer kritisch te blijven tegenover berichtvorming omtrent het bedrijf.
  • Denk aan spreiden. Het beste kun je ervoor zorgen dat je 10 à 20 verschillende aandelen bezit in je portefeuille en over verschillende sectoren hebt verspreid. Dit kan (blijvende) schade beperken. Je kunt ook gebruik maken van beleggingsfondsen die al automatisch gespreid voor je beleggen.
  • Wees niet hebberig. Na een goede, lange beursperiode is het belangrijk dat je niet hebzuchtig wordt en steeds sneller winst wil maken. Dit kan uiteindelijk zorgen voor grote schade.
Bekijk deze artikelen dan ook eens