Huis verzekeren

De meeste mensen beschouwen verzekeringen als een noodzakelijk kwaad. We betalen elke maand met tegenzin onze premies, wetende dat als er iets ergs gebeurt, we blij zullen zijn dat we het hebben. Om een beter beeld te geven over verzekeringen, zullen we diverse verzekeringen in kaart brengen die in aanmerking komen bij jouw woning. 

Sommige verzekeringen zijn niet vereist, maar kunnen wel nuttig zijn om af te sluiten. Bedenk van te voren wel altijd of het risico nemen het waard is. 

Huis verzekeren

Soorten verzekeringen bij een woning

Opstal en inboedel verzekering

Deze vorm van verzekeren is in Nederland niet verplicht, maar wordt doorgaans toch aangeraden. De reden waarom het aangeraden wordt is doordat het schade dekt aan het huis en bezittingen. Daarnaast dekt het ook de kosten, mocht er eventueel iemand gewond raken op jouw eigendom. 

De verzekering is handig om te hebben als huiseigenaar. Hierdoor ben je verzekerd tegen schade die onverwacht uit de hoek kan komen, zoals door inbraak, brand of storm. Deze kosten kunnen in sommige gevallen flink oplopen en door deze verzekering kun je deze kosten terughalen op de verzekering, mits het allemaal volgens de voorwaarden is. Vaak wordt het geld alleen verzekert als je zelf niet aansprakelijk bent voor het ongeval.

Bij het laatst genoemde is het ook mogelijk om een aansprakelijkheid verzekering afsluiten. Mocht je zelf, je kinderen of je huisdieren schade verrichten aan anderen, dan kan dit wederom gedekt worden door de verzekering. 

Overstroming verzekeringen

Overstromingen worden niet gedekt in een standaard verzekering en hiervoor dient een aparte verzekering voor afgesloten te worden. De vraag is alleen, is het nodig? De kans van een overstroming is relatief laag, maar in Nederland kennen we allemaal nog de waternoodramp. Toch dankzij de deltawerken is het risico van overstromingen geminimaliseerd. De Deltawerken beschermt Zeeland, Zuid-Holland en Brabant tegen hoogwater. 

Is het verstandig om te verzekeren tegen overstromingsgevaar? Dan geven we hier het antwoord nee op. Dit komt omdat we vertrouwen hebben in de Nederlandse Rijkswaterstaat en het beschermen van de kust en het beschermen van Nederland tegen hoogwater. 

Stormverzekering

Een ander geval van extreme weersomstandigheden zijn hevige stormen met orkaan gevaar. Wanneer er een orkaan over een huis gaat, dan is de kans van schade aanzienlijk groot. De kans dat een orkaan ontstaat is in Nederland steeds groter en is de laatste jaren vaker voorgekomen dat er een hevige storm boven Nederland hangt. 

Het is mogelijk om het huis te verzekeren tegen stormschade en het in niet geheel onverstandig. De vraag is die je zelf moet stellen is of je het risico gaat nemen dat net jouw regio slachtoffer gaat zijn van stormschade en dat je dan niet verzekerd bent. Let wel op dat hagelschade niet verzekerd wordt door een stormschade en deze dien je wederom apart te dekken. 

Aardbeving verzekering

Wederom een omstandigheid die enorme schade kan brengen aan een huis. Het enige nadeel is dat een aardbeving zelden voorkomt in Nederland, maar wel zijn voorgekomen. Zo is in 2020 90 aardbevingen gedetecteerd in Nederland, waarvan de meeste kleinschalig zijn. De meeste aardbevingen kwamen voor in de regio van Groningen.

Mocht je in de regio Groningen wonen, dan kun je overwegen om hier tegen te verzekeren omdat de kans nog altijd blijft dat er een aardbeving kan ontstaan. Mocht je in een andere regio wonen, dan is het verzekeren tegen aardbevingen niet noodzakelijk. Het risico dat het bij jou gebeurt is te laag om hiervoor te verzekeren. 

Er zijn nog veel meer verzekeringen die je kunt afsluiten voor je woning, maar dit zijn vaak de verzekeringen waar de meeste mensen over moeten nadenken. Het draait voornamelijk om de weersomstandigheden en de risico's daarvan. Het weer tegenwoordig kan wel voor heftige situaties zorgen en de vraag blijft of het erger gaat worden in de toekomst. 


 

Bekijk deze artikelen dan ook eens