Geld verdienen als beginnend fotograaf

Wanneer je dol bent op foto’s maken begin je met het uitzoeken van een camera. Wanneer je beginnend fotograaf bent en de kwaliteit wilt bevorderen, dan komen objectieven in het spel. Objectieven als een statief, degelijke lenzen, beschermende tassen. Het zijn kostenposten die veel geld kunnen kosten en daarom geven we een aantal tips hoe je ook geld kunt verdienen met fotografie. 

Fotografie

Manieren van geld verdienen met fotografie

Fotograferen op feesten

Er zijn diverse besloten feesten die een fotograaf inhuren om foto’s te maken van de gehele avond. Denk aan een verjaardagsfeest, een bruiloft, een communie of bij een andere gelegenheid. Je kunt ook kijken voor evenementen. Het voordeel van dan goede foto’s maken is dat deze gedeeld worden op social media, met jouw naam erop. Het zijn doorgaans klussen die niet al te veel geld opleveren, maar het levert wel weer bekendheid en ervaring op. 

Zorg wel dat je de juiste benodigdheden hebt om kwalitatieve foto’s te maken. De situatie kan soms zeer uitdagend zijn, maar je zult veel leren, zoals het benaderen van mensen en het geven van aanwijzingen. 

Mocht je een bedrijf hebben en een bedrijfsvideo / foto's willen laten maken? Bekijk hier hoe je kunt besparen op bedrijfsvideo's

Stock fotografie

Dit is het aanbieden van foto’s via het internet. Mensen kunnen jouw foto dan downloaden en gebruiken en daarvoor krijg je een vergoeding voor. Je zult je moeten aanmelden bij een stockbureau en zij plaatsen jouw foto’s in een database. Deze worden dan zichtbaar voor bezoekers (de klanten). Mocht jouw foto gebruikt worden, dan krijg je een deel van deze opbrengst. In dit geval dus ook hoe vaker je foto wordt gebruikt hoe meer je betaald krijgt. 

Fotowedstrijden 

Wanneer je mee doet aan een fotowedstrijd, dan is het mogelijk om een geldprijs te winnen of andere prijzen die handig zijn als fotograaf. Dit maakt het aantrekkelijk om mee te doen. Je kunt daarnaast jezelf ook meten met andere fotografen. Mocht je hoog eindigen dan speel je jezelf ook in de kaarten van eventuele werkgevers. Mocht je foto’s maken waarvan jezelf denkt, deze is van hoge kwaliteit, dan bewaar deze in een aparte map. Wie weet kun je deze gebruiken bij een bepaalde fotowedstrijd. 

Bij het inleveren van een foto of meerdere foto’s, zorg dan dat de foto’s ook steengoed zijn. Bij matige foto’s kun je al vanuit gaan dat je niet gaat winnen. Het is daarbij ook geen gegarandeerde inkomstenbron, dus het is mooi als je de hoofdprijs wint, maar het is een goede manier om jezelf te motiveren. Mocht je veel geld verdienen, dan kun je gaan investeren of je kunt geld gaan besparen

Lokale bedrijven

De laatste tip die wij kunnen geven om bij te verdienen als fotograaf is klein te beginnen. Denk eens aan lokale bedrijven die foto’s nodig hebben voor een advertentie, de website of dergelijke. Bij vele bedrijven is het budget niet heel erg hoog en hierdoor kun je een kleine inkomst genereren en wederom veel ervaring. 

Zoals je kunt lezen is het belangrijkste om ervaring, naamsbekendheid en zichtbaarheid te creëren en bij veel positieve reviews. Kwaliteit leveren is doorgaans beter dan kwantiteit.

Bekijk deze artikelen dan ook eens