Duurzaam ondernemen

De term 'duurzaam' is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om een levensstijl te leiden die milieuvriendelijk is en de hulpbronnen van de planeet niet belast.

De belangrijkheid van duurzaam ondernemen is ontzettend hard gestegen door de milieueisen van de overheid en door de gedachtes van consumenten. Mocht een bedrijf niet duurzaam ondernemen, dan is de kans groot dat ze klanten verliezen en kan het een grote impact hebben. Daarom zijn bedrijven constant bezig hoe zij duurzaam kunnen zijn, zonder dat het proces wordt aangetast, maar wel dat klanten blijven. Dit vergt doorgaans een goede investering, maar door het zichtbaar maken van deze duurzaamheid kun je potentiële klanten eenvoudiger binnen halen. 

Duurzaam ondernemen

Duurzaam bedrijf 

Om en duurzaam bedrijf te creëren geven we hieronder een aantal tips die klanten doorgaans ervaren als zeer positief. Het zijn eenvoudige aanpassingen die het productieproces normaliter niet aantast. Dit zijn de volgende energiebesparende aanpassingen;

Zonnepanelen 

Zonnepanelen worden gebruikt energie op te wekken door middel van de zon. Het is een vorm van groene energie. Zonnepanelen plaatsen is doorgaans de eerste stap die een bedrijf neemt om het pand te verduurzamen. Ieder pand heeft een dak waar de ruimte is om zonnepanelen te plaatsen, genoeg om het hele pand te voorzien van groene stroom. Vraag advies voor zonnepanelen aan en bekijk diverse offertes om geld te besparen op de installatie. 

Wanneer het bedrijf groene energie gebruikt, is het ook mogelijk om elektrische auto’s aan te schaffen als bedrijfswagens. Je kunt dan met een oplaadpunt de auto’s voorzien van stroom die de panelen op het dak opwekken. Het is ook direct een stimulans voor het personeel om elektrisch te gaan rijden. Het geeft overigens ook direct een duurzaam beeld van elektrische auto’s met het bedrijfslogo erop. 

Bewegingssensoren met Led

Het continu aan staan van licht is niet handig als er momenten zijn dat niemand in de ruimte is. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van licht dat aangaat op beweging en wanneer het geen beweging detecteert, dat het licht uit gaat. Mocht het wel beweging detecteren, dan zal het licht automatisch aanspringen. Mocht de persoon in kwestie weer weglopen, hoeft het ook geen rekening te houden met het licht, want dat zal vanzelf uitgaan. 

Deze variant is handig voor in een hal, toilet of ruimtes waar af en toe mensen zitten, maar in principe zou het gehele gebouw lichtsensoren moeten hebben voor optimale besparing op licht. 

Maak gebruik van Led lampen of van compacte fluorescentielampen, deze verbruiken een stuk minder energie dan standaard lampen. Ze hebben overigens ook een langere levensduur en hierdoor zijn er minder vervangingskosten. 

Natuurlijk licht

Naast de verlichting in het gebouw kun je ook profiteren van natuurlijk licht. Plaats voldoende ramen waardoor het licht voornamelijk van buiten afkomt en hierdoor minder verlichting hoeft te hangen in het gebouw. Mocht er een hele glazen wand zijn, dan kun je ook een gedeelte verblinden. Dan heb je alsnog de nodige inval van licht, maar verhoog je de privacy van het personeel. 

Warmtepomp

Een warmtepomp kan helpen met het verwarmen en koelen van het bedrijf op een duurzame manier. Met een warmtepomp wordt minder CO2 geproduceerd en uitgestoten. Het is wel belangrijk dat de muren voorzien zijn van goede isolatie, voor het binnen houden van warmte en koelte. Het voordeel van een warmtepomp is de temperatuur constant houden op duurzame wijze. Het bespaart veel energie en dat geeft weer een positief beeld aan de klanten. 

Gebouwenbeheersysteem

Via dit systeem kun je diverse activiteiten van apparaten eenvoudig monitoren. Het zijn elementen als verlichting, ventilatie, verwarming en airconditioning die hiermee beheert worden. Deze techniek is niet alleen handig, maar ook zeer slim in het minimaliseren van het verbruik. Daarnaast zorgt het ook nog dat de energie efficiënt gebruikt wordt. 

Afval scheiden

Een andere manier om het bedrijf duurzamer te maken, is door recycling- en composteringsprogramma's te implementeren. Dit zal helpen om de hoeveelheid afval die het kantoor produceert te verminderen. Afval scheiden kan zeer eenvoudig gedaan worden door diverse bakken neer te zetten en duidelijk te vermelden wat voor afval in de bak gedumpt kan worden. Er zijn tegenwoordig speciaal gemaakte afvalbakken waarbij het sorteren zeer eenvoudig wordt gemaakt. 

Door dit soort aanpassingen te maken, kan het bedrijf een duurzamer pand creëren die helpt om het milieu te beschermen. Bovendien kunnen deze veranderingen het bedrijf op de lange termijn ook geld besparen door de energiekosten te verlagen en potentiële klanten overhalen op basis van de duurzaamheid. 

Bekijk deze artikelen dan ook eens