Hoe kun je je merk laten registreren?

Wanneer je een nieuw bedrijf opzet is het heel erg belangrijk dat je je merk laat registreren. Zo zet je vast dat dit bedrijf van jou is en zal je ook niet hebben dat andere mensen er vandoor gaan met jouw bedrijfsnaam, logo of andere dingen waar je zonder registratie geen copyright aan kunt hangen. Hieronder bespreken we hoe je je merk kunt laten registeren en welke stappen hier aan vooraf gaan.

Hoe kun je je merk laten registreren?

Onderzoek

Voordat je je merk kan laten registreren, is het belangrijk dat je van te voren eerst voldoende onderzoek doet. Het zou niet leuk zijn als je eindelijk een naam hebt bedacht en deze uiteindelijk al in gebruik blijkt te zijn. Kijk ook of jouw bedrijf wel uniek genoeg is vergeleken met bedrijven die op jouw bedrijf lijken. Bedenk ook wat je wilt laten registreren, denk bijvoorbeeld aan de merknaam, logo, slogan et cetera.

Merkregistratie

Per land varieert het hoe het er aan toe gaat bij de merkenregistratie. Over het algemeen moetje een merkregistratieaanvraag indienen bij het merkenbureau naar keuze. Zorg er voor dat je alle benodigde documenten en informatie hebt, zodat je die kan doorgeven aan dit bureau. Het registreren van een merk is helaas niet gratis, je bent vereist om hier een bedrag voor neer te leggen.

Merkbescherming en duur

Als je merk succesvol is geregistreerd ontvang je daar een bericht van, dit bericht is meestal in de vorm van een certificaat waar op staat dat je rechten op het merk bevestigt zijn. Hierdoor zal niemand meer jou merknaam of bijvoorbeeld logo kunnen gebruiken zonder hier strafbaar voor te zijn. Kijk goed naar voor hoelang jouw merk geregistreerd staat en wanneer je dit weer zou moeten vernieuwen. Het is belangrijk dat je jouw merk namelijk op tijd weer vernieuwd.

Internationale merkregistratie

Als je van plan bent om met je bedrijf internationaal te gaan, dan moet je ook nog je merk laten registreren bij een bureau die dit voor jouw internationaal kan doen. Je kan dit doen bijvoorbeeld met het Madrid-systeem. Zo kun je met één registratie in meerdere landen de rechten van jou merk behouden. Het is hierbij wel slim om hulp te krijgen van buiten af, denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde advocaten.

Als je een bedrijf start om te gaan ondernemen is het belangrijk dat je je merk laat registreren. Doe eerst onderzoek naar of het geen wat je heb bedacht al bestaat. Stuur dan een merkregistratieaanvraag op bij een merkenbureau. Als het goedgekeurd wordt, kijk dan goed voor hoelang het geldig is. Je moet nog een aparte aanvraag doen als je het recht op je merk internationaal wilt hebben.

Bekijk deze artikelen dan ook eens