Tweedehands spullen verkopen

Er zijn veel mensen die op zoek zijn naar manieren om extra geld te verdienen. Een manier om dit te doen is door gebruikte artikelen te verkopen die je niet langer nodig hebt of wilt. Dit kan een geweldige manier zijn om je huis op te ruimen en tegelijkertijd wat extra geld te verdienen.

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je geïnteresseerd bent in het verkopen van gebruikte artikelen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de items in goede staat verkeren en nog steeds bruikbaar zijn. Bij tweedehands spullen is het ook belangrijk om te weten wat ze waard zijn. In dit artikel zullen we dieper in gaan op het verkopen van tweedehands spullen

Tweedehands spullen verkopen

De waarde van tweedehands spullen

Wanneer je op zolder gaat kijken, dan kun je wel eens spullen tegenkomen die veel waarde hebben zonder dat je dit eigenlijk weet. Je hebt de standaard spullen als meubels die niet duurder worden na mate ze ouder worden. Denk aan een tafel, stoelen, een kast of andere spullen. Toch zijn er spullen waarvan de waarde flink zijn gestegen door de oudheid. Hieronder geven we een lijst met spullen die veel waard kunnen zijn:

 • Oude boeken 
 • Sieraden
 • Antieke poppen
 • Schilderijen
 • Oude munten
 • Zilver servies 
 • Model treinen
 • Ruilkaarten (Bij Pokemon is er een kaart verkocht met een waarde van €54.000 / Bij Magic: The gathering is er een kaart die een waarde heeft van €27.000) 
 • Sport plaatjes of voorwerpen met handtekening (Een kaartje van Michael Jordan is verkocht met een waarde van €100.000)
 • Stripboeken
 • Oude gameconsoles 
 • Oude vazen

Mocht je een van deze voorwerpen tegenkomen, dan kun je even onderzoek doen online of er waarde verbonden zit aan het voorwerp. Je kunt dit eenvoudig doen online. Mocht je zien dat het veel waarde heeft, dan kun je ook nog altijd een specialist vragen. Wanneer je een handtekening hebt van een beroemdheid, dan zul je doorgaans een echtheid certificaat nodig hebben. 

Verkopen van spullen in Nederland

Je kunt in Nederland spullen verkopen via diverse online platformen. De meest bekende zijn Marktplaats en Ebay. Ebay is een internationaal platform en Marktplaats is alleen voor Nederland. Hieronder zullen we daarom het Nederlandse platform behandelen en leggen we uit hoe je Marktplaats kunt gebruiken. 

Verkopen op marktplaats

Spullen verkopen via Marktplaats wordt door vele mensen gedaan, al hebben mensen nog steeds veel argwaan wanneer het aankomt op een deal sluiten. Toch is het zonde dat er nog steeds mensen argwaan hebben omdat er spullen verkocht worden tegen aardig wat geld. 

Het verkopen van spullen op marktplaats is gratis en het plaatsen van spullen op marktplaats is ook zeer eenvoudig. Om jou te helpen hoe je de spullen moet aanbieden, geven we de belangrijke kenmerken weer.

Titel en beschijving - De titel moet direct aangeven wat je wilt verkopen en dit zorgt ervoor dat mensen op jouw advertentie klikken. Door een duidelijke titel kun je direct de mensen aansporen die interesse hebben in jouw product. In de beschrijving geef je de specificaties weer. Handige informatie als grootte, eventuele schade, wat er mist, de informatie waarvan jij denkt, dit is handig om te weten voor de koper. Wees ook eerlijk, want als je liegt, dan kan het jouw eigen kop kosten. 

Foto's - Het is verstandig om foto's te plaatsen van het product, zodat de koper kan zien wat je verkoopt. Mocht je geen foto's plaatsen van het product, dan zullen weinig mensen reageren. De kans dat ze dan denken dat ze opgelicht worden is dan aanwezig en dat wil je voorkomen. Je kunt maximaal 24 foto's toevoegen, maar enkele foto's zijn al prima. Met een foto kun je een goede indruk achterlaten. Denk er wel aan om het product even schoon te maken en met de juiste omstandigheden te fotograferen. 

Prijs - Je kunt een minimunbedrag vragen met de mogelijkheid om op te bieden. Hierdoor zul je diverse biedingen krijgen en is het zelfs mogelijk dat mensen over elkaar gaan bieden. Je zult ook diverse berichten binnen krijgen van kopers die het product willen kopen. Het is wel verstandig om je hoofd koel te houden en niet direct in te gaan op het eerste beste bod. Daarnaast zul je soms ook lachwekkende berichten krijgen. 

Levering - Bij Marktplaats zijn er particulieren die onderling met elkaar handelen. Hierdoor heb je ook de optie dat de koper het product moet komen halen of dat je het opstuurt met de post. Laat wel altijd weten hoe je de kosten verdeeld of wie het betaald. 

Kringloopwinkels

Een andere manier om van je spullen af te komen is door ze te verkopen aan een kringloopwinkel. Het zijn winkels die tweedehands spullen inkopen en daarna weer verkopen. Wanneer je veel spullen te koop hebt staan, dan zul je zien dat de kringloopwinkel de spullen zelfs komt ophalen. Met name bij meubelen en dergelijke kan dat wel handig zijn. Het nadeel bij een kringloopwinkel is dat je doorgaans weinig geld ontvangt voor de producten. 

Veilingen

Heb je een product dat nogal uniek is, dan kun je ook naar een specifieke veiling te gaan. Dan wordt je product tentoonsteld aan mensen die ook daadwerkelijk interesse hebben in de categorie waar het product invalt. Met name als het gaat om verzamelobjecten kan het je soms veel geld opleveren op een veiling. Je moet daarnaast wel geluk hebben met de biedingen, soms bieden ze bijna niet en soms bieden ze ontzettend veel. Deze veilingen kun je online vinden en dan moet je je aanmelden. Ze zullen vragen naar je product en na onderzoek zullen zij zeggen of het product gepresenteerd mag worden of niet meer. 

Belasting

De producten die je online verkoopt aan andere particulieren, wordt er geen belasting over verrekend. De reden is voornamelijk om dat het spullen zijn waarbij winst niet veel gemaakt wordt. Mocht je er voor kiezen om het verkopen en kopen van spullen op je te nemen, dan zul je grootschaliger zijn en dan dien je dit wel aan te geven bij de Belastingdienst, mits je met je pin betaald. Mocht je contant betalen, dan zou ik het afraden om dit aan de overheid / belastingdienst te vertellen. 

Je moet zo denken, mochten het spullen zijn die je prive hebt staan, dan hoef je geen zorgen te maken over belasting, ongeacht hoeveel je verkoopt. 

 

Bekijk deze artikelen dan ook eens