Hoe kan je belastinggeld terugkrijgen?

Nederland maakt net zoals andere landen gebruik van belasting, ook bekend als belasting heffen. Dit wordt voornamelijk gedaan om het land te onderhouden. De meest voorkomende belastingposten in Nederland zijn de btw - belasting toegevoegde waarde, inkomstenbelasting en wegenbelasting. Met het geld dat de overheid ontvangt worden maatschappelijke voorzieningen gefinancierd. Denk zoals het verbeteren van het wegdek, het bouwen van pensioenen en het creëren van openbare ruimtes. 

Belastinggeld kun je zien als het inkomen van het land en met deze inkomsten kan het land ervoor zorgen dat ze diverse aspecten kunnen handhaven. Het is een onderdeel dat niet meer weg te denken is in het land en het blijft een belangrijk onderdeel. Het komt ook wel eens voor dat je te veel belasting hebt betaald in een jaar, dan is het mogelijk om het teveel betaalde bedrag terug te vorderen. Dit wordt geregeld door de belastingdienst. 

Hoe kan je belastinggeld terugkrijgen?

Het terugkrijgen van belastinggeld

Je betaald zelf niet direct geld aan de belastingdienst maar dat doe je door middel van de loondienst. De werknemer houdt een deel van de salaris in en dat wordt betaald aan de belastingdienst, ook wel loonheffing. Met de loonheffing betaal je de inkomstenbelasting. Het is belangrijk om bij de loonheffing, de loonheffingskorting aan te zetten. Het is belangrijk zodat je niet teveel betaald. Mocht je toch teveel betalen, dan kun je dit terugvorderen via het invullen van de belastingaangifte. 

Belastingaangifte doen

Het invullen van de belastingaangifte lijkt voor vele een lastige taak, maar het is eigenlijk zeer eenvoudig. Voordat je het formulier gaat invullen, dien je een aantal benodigdheden te hebben. Denk aan een DigiD, paspoort of identiteitskaart en een overzicht van de inkomsten van het afgelopen jaar. Als je deze bij de hand hebt, dan kun je beginnen met het invullen van de aangifte. Het formulier vind je eenvoudig op de website van de belastingdienst – belastingaangifte invullen. Zorg dat je de gegevens zorgvuldig invult en controleer het nog eens voor de zekerheid. Uiteindelijk sluit je af met je handtekening. 

Na het invullen van de aangifte 

Als het formulier is opgestuurd, zal het verwerkt worden door de belastingdienst. Hier zit wel een uiterste periode van drie maanden op om een reactie terug te geven. Je ontvangt een resultaat van de  aangifte. Mocht je teveel hebben betaald, ontvang je geld terug. Mocht je te weinig hebben betaald, dien je het resterende bedrag te betalen. 

Dit is het proces van het invullen van de belastingaangifte. 

Bekijk deze artikelen dan ook eens