Wat te doen voor het tekenen van je koopcontract

Geen idee waar je moet starten als woningzoekende? Een van de belangrijkste punten om te weten is de verwachte hoogte van je hypotheek. Zo loop je niet het risico dat je een prachtig huis gaat bekijken dat je uiteindelijk niet kunt betalen. Samen doorlopen we hier alle stappen voordat jij je koopcontract kunt tekenen. Zo ben jij helemaal op de hoogte!

Wat gaat er aan een koopcontract vooraf?

Stap 1. Hoe wil jij je hypotheekadvies regelen?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het regelen van een hypotheekadvies. Zo kun je dit doen bij de adviseur van een specifieke bank of juist bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dit kan flink schelen in de kosten maar ook in de mogelijke aanbieders waar je je hypotheek daadwerkelijk af kunt sluiten.

Stap 2. Bereid jezelf voor

Als je langsgaat voor een gesprek bij je hypotheekadviseur is het slim om jezelf alvast voor te bereiden. Op deze manier haal je het meeste uit je gesprek. Zo kun je alle papieren verzamelen en nadenken over de situatie die je wenst rondom de hypotheek. Denk hierbij aan de maandlasten maar ook de situatie rondom de toekomst, wil je nog een kind? Of wil je minder gaan werken? Denk hier vooraf het gesprek vast over na.

Stap 3. Vraag een eerste gesprek aan

Dit is slechts een kort gesprek waarin je globaal wat informatie krijgt. Vaak is dit een gratis gesprek, maar vraag dit wel even na. Je krijgt hier te horen hoeveel de hypotheek ongeveer gaat bedragen waardoor voor jouw duidelijk wordt in welke prijscategorie jij je kan gaan oriënteren.

Stap 4. Je bod is geaccepteerd!

Je hebt een huis gevonden en je bod is geaccepteerd, gefeliciteerd!

Stap 5. Het hypotheekgesprek

Nu ga je diep in op de onderdelen van je hypotheek tijdens je hypotheekgesprek. Hier worden alle wensen vastgezet en wordt de hypotheek naar keus aangevraagd. Deze neem je later samen met de adviseur nog eens door, als alles naar wens is kun je hem ondertekenen.

Stap 6. Je kunt je koopcontact tekenen!

Als de financiering goedgekeurd is veranderd je koopcontract pas naar definitief. Alles is rond en je kunt een afspraak maken bij de notaris om officieel huiseigenaar te worden!

Bekijk deze artikelen dan ook eens