Een taxateur inschakelen, waar let je op?

Wanneer je een hypotheek aan gaat vragen is het taxeren van de woning een verplicht onderdeel. De hypotheekverstrekker wil namelijk weten wat de woning waard is. Hiervoor schakel je een taxateur in, nadat het voorlopige koopcontract is getekend. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt want de hoogte van jouw hypotheek is niet alleen gebaseerd op je inkomen, maar ook op de waarde van je woning.

Taxateur

Wie mag de taxatie uitvoeren?

Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur, vaak is dit een makelaar. Let er wel op dat het niet jou makelaar of die van de verkopende partij mag zijn, het is namelijk de bedoeling dat de taxatie onpartijdig wordt uitgevoerd. Er wordt daarom vaak een 3e makelaar ingeschakeld voor de taxatie. Daarbij moet jouw taxateur voldoen aan verschillende eisen, het is verstandig deze eisen na te vragen aan je hypotheekverstrekker. Zo weet je precies waar je naar moet zoeken en loop je niet het risico dat jou taxatie straks voldoet.

Wat is de prijs voor een taxatie?

De prijs voor een taxatie ligt gemiddeld rond de 500 euro. Deze prijs kan verschillen per makelaar of bureau. Vraag daarom meerdere offertes aan en vergelijk deze om zo voordelig mogelijk uit te komen.

Wat komt er allemaal in het taxatierapport?

Het belangrijkste onderdeel van dit rapport is natuurlijk de geschatte waarde van de woning. De taxateur onderbouwd deze beoordeling verder in het rapport door in te gaan op onder andere onderhoudstoestanden, de ligging, de grootte en de afwerkingen die de woning bezit.

Er komt een taxateur kijken bij mijn huis, wat kan ik doen?

Het kan verstandig zijn om voordat de taxateur langskomt nog even kritisch naar je woning te kijken. Zijn er nog dingen kapot of toe aan vervanging? Dan is het raadzaam dit voor de taxatie nog in orde te maken. Ook zijn punten als goede isolatie en kunststoffen materialen altijd een pre voor je uiteindelijke woningwaarde.

Bekijk deze artikelen dan ook eens