Brokers

Een broker is eigenlijk letterlijk een tussenpersoon die handelt in effecten, ook wel een effectenmakelaar of beurshandelaar genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld aandelen wilt kopen om in te beleggen kun je niet rechtstreeks met de verkoper handelen, hiervoor heb je een broker nodig. De rol als broker is één van de 2 rollen die een handelaar van de effectenbeurs kan aannemen. De andere rol is de dealer.

De broker staat zowel op een persoon als op een bedrijf. De broker handelt tussen de belegger en de markt en heeft handelaren in dienst. Deze handelaren zorgen voor de actieve handel tussen beide partijen. Verder is een broker lid van de effectenbeurs en werken zij alleen in opdracht van de beleggers. De opdrachten die hij aanneemt zijn van bijvoorbeeld particuliere klanten en institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Hij kan als effectenmakelaar of beurshandelaar een klant en verkoper bij elkaar brengen of een order zelf verhandelen op de effectenbeurs.

Als je opzoek bent naar een broker dan wil je natuurlijk wel een goede hebben. Door de brokers online te vergelijken (tip: Beste Brokers) zul je uiteindelijk voor jou de beste broker vinden. Je wilt een broker die goedkoop is met de beste voorwaarden. Een broker haalt namelijk zijn inkomsten uit de transacties die jij maakt en rekenen dus vaak transactiekosten. Ook rekenen sommige brokers servicekosten. Dit is een vast bedrag wat elke maand wordt doorberekend. Lees dus altijd goed de voorwaarden door als je een bezeg bent met een broker kiezen.

Brokers

Verschil tussen een broker en een dealer

Het verschil tussen een broker en een dealer is niet erg groot. Een broker koopt of verkoop de effecten zelf niet.  Hij is alleen de tussenpersoon tussen belegger en beurs en krijgt daar een commissie voor.
Een dealer daarentegen koopt en verkoopt effecten en verdient hier geld mee. Hij handelt op de beurs uit eigen naam, op eigen risico en op eigen rekening.

Er zijn bedrijven die broker en dealer zijn, ook wel broker dealer genoemd.  Hier zijn wel strenge regels aan verbonden. Je mag namelijk nooit het handelen voor klanten en het handelen voor eigen rekening mengen.  De verschillende afdelingen moeten door de zogenaamde Chinese Wall gescheiden worden. Hierdoor voorkom je dus bijvoorbeeld dat een broker een klant adviseert om aandelen te verkopen, om deze vervolgens zelf goedkoop aan te kopen.

Bekijk deze artikelen dan ook eens