Pensioen

Een pensioen is je inkomen dat je ontvangt als niet meer werkt. Je pensioen bouw je met de jaren op zodat als je stopt met werken je nog genoeg geld over hebt. In Nederland bestaat  het pensioen uit 3 onderdelen namelijk: je AOW, pensioen via je werkgever en zelf sparen. Buiten deze 3 onderdelen kun je je pensioen ook beleggen.

Pensioen

Pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen is iets anders dan normaal beleggen. Je zet hierbij een deel van je bruto jaarinkomen opzij wat je daarna weer via een andere partij belegd in je pensioen. Je kunt hiervoor zelf bepalen welk deel van je inkomen je wil gebruiken.

De rente staan op dit moment erg laag waardoor pensioenbeleggen een betere uitkomst heeft dan pensioensparen. Als je gaat pensioenbeleggen is je rendement namelijk afhankelijk van de aandeelkoersen. Dit is een slimmere manier dan sparen omdat je pensioenkapitaal hierdoor nog groeit tijdens de opbouwfase en bij het sparen staat het stil staat op de spaarrekening.

Geld dat je op een pensioenbeleggingsrekening zet kun je niet zomaar terug krijgen. Dit kan alleen als je loonkosten betaald en een boete. Dit klinkt misschien niet erg handig maar dit is eigenlijk is het wel handig. Zo kun je namelijk niet zomaar je geld opmaken. Het is ook slim om alleen geld te beleggen want je kunt missen zo kijk je er ook niet zo snel meer naar om. De meeste pensioenbeleggingrekeningen beleggen via beleggingsfondsen of EFT's, waardoor het risico automatisch wordt gespreid. Je kunt je beter niet laten verleiden je pensioen potje in risicovolle beleggingsproducten als CFD's en cryptomunten te stoppen. De kans dat het daar mis mee gaat is bijzonder hoog.

Voordelen
– Je kunt elk jaar je jaarruimte op een beleggingsrekening zetten. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen. Dit doe je pas als je het bedrag uitkeert. Dit bespaart belastingen voor de meerderheid van de Nederlanders.
– Je betaalt op de beleggingsrekening geen vermogensrendementsheffing.
– Tot aan je pensioen staat je geld vast.

Is pensioensbeleggen iets voor jou? Begin er dan snel aan, want hoe eerder je begint in het jaar, hoe meer tijd je geld heeft om te renderen. Meer gedetailleerde informatie over pensioenen kun je vinden op:

Bekijk deze artikelen dan ook eens