CFD’s 

CDF staat voor Contract for Differences. Een Contract for Difference is een contract voor een financiële derivatentransactie waarbij het verschil tussen de openings- en slotkoers contant wordt verrekend. Er is geen fysieke levering van goederen of effecten met CFD's.

CFD’s

Hoe werken CFD’s? 

Met CFD's kunnen handelaren prijsschommelingen in effecten en derivaten verhandelen. Derivaten zijn financiële beleggingen die zijn afgeleid van de onderliggende waarde. Beleggers gebruiken CFD's om te wedden of de prijs van een onderliggend actief of effect zal stijgen of dalen.

CFD-handelaren kunnen dus speculeren of de prijzen van een beursgenoteerd bedrijf omhoog of omlaag gaan. Handelaren die een prijsstijging verwachten, kopen CFD's, en handelaren die een tegengestelde daling verwachten, verkopen open posities. CFD-kopers bieden aan om hun aandelen te kopen wanneer ze de prijs van een actief zien stijgen. Het netto verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs wordt verrekend. Het nettoverschil, dat de winst of het verlies van het bedrijf vertegenwoordigt, wordt verrekend via de tussenrekening van de belegger. Meer weten? Een uitgebreide beschrijving van CFD's vind je hier:

  • Leer over beleggen met cfd's dmv uitleg en uitgebreide reviews van populaire cfd brokers met het cfd informatie portaal van cfdonline.nl.
  • CFD Platform - Trading met een CFD voor de doorgewinterde CFD trader. Veel achtergrond informatie over traden met cfd's.

Handelen in CFD’s 

CFD’s kunnen worden gebruikt om activa en effecten te verhandelen, waaronder exchange-traded funds (ETF's). Handelaren gebruiken deze producten ook om prijsschommelingen af te leiden in termijncontracten voor bepaalde grondstoffen. Een termijncontract is een gestandaardiseerd contract of een contract met een verplichting om een bepaald actief tegen een bepaalde prijs op een toekomstige vervaldatum te kopen of te verkopen.
CFD's hebben geen vervaldatum die een bepaalde prijs omvat, maar ze handelen tegen de handelsprijs zoals elk ander effect. OTC (over-the-counter) CFD's worden verhandeld via een netwerk van makelaars die vraag en aanbod van de CFD-markt organiseren en dienovereenkomstig prijzen bepalen. CFD's kunnen gebruikt worden in een beleggingsstrategie als diversivicatie product, maar hebben een groot risico gehalte door het gebruik van een hefboom.

Voor- en nadelen van CFD

Voordelen van CFD's zijn onder meer toegang tot het onderliggende activum tegen een lagere prijs dan het kopen van het activum, gemakkelijke uitvoering en aankoop op lange of korte termijn. CFD's bieden beleggers ook alle voordelen van het bezitten van een effect zonder deze daadwerkelijk te bezitten, dit geld ook voor de risico’s. Ten slotte gebruiken CDF’s  hefboomfinanciering, waardoor beleggers een klein deel van hun transactiewaarde aan makelaars kunnen doneren. 

Een nadeel van CFD's zijn dat de initiële positie van de belegger direct wordt verminderd. Dit wordt verminderd door de grootte van de spread. Beleggers die hun posities hebben verloren, kunnen margestortingen ontvangen van makelaars die extra geld moeten storten. En natuurlijk is het risico van cfd's stukken groter dan bij beleggen in aandelen of aandelenfondsen.

Bekijk deze artikelen dan ook eens