Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds kan worden gezien als een ‘verzamelpunt’ voor beleggers. Als je in een beleggingsfonds belegt, dan laat je als het ware je geld voor je beleggen door een fondsbeheerder/fondsmanager. Een beleggingsfonds wordt ook wel omschreven al een mandje met aandelen of dergelijke beleggingsinstrumenten. Een fondsmanagers team analyseert de beurs en beslist op basis daarvan of ze producten voor het fonds verkopen of kopen.

Beleggingsfondsen

Hoe werkt een beleggingsfonds?

Beleggingsfondsen hebben aandelen, obligaties of andere producten van meerdere bedrijven in hun portefeuille. Als je dus via een broker in een dergelijke fonds investeert, dan investeer je automatisch in meerdere bedrijven. Het voordeel van spreiding is dat als je één slecht aandeel hebt het geen invloed heeft op je andere aandelen wat belangrijk is bij een goede beleggingsstrategie. Uiteraard is het andersom ook dat uitschieters beperkte invloed hebben op je totale resultaat.

De fondsbeheerder bepaalt als enige de samenstelling van het fonds en bepaalt welke aandelen het fonds moet kopen, zelf heb je hier geen invloed op. Je kunt via het uitgekeerde dividend, de winstuitkering die de ondernemingen in het fonds storten het rendement op een belastingfonds behalen. Daarnaast is het ook mogelijk om dit te behalen via de koersrendement.

Wat zijn de soorten fondsen?

In de grote lijnen zijn er vier soorten beleggingsfondsen te onderscheiden, namelijk:

  • Aandelenfondsen: Over het algemeen gericht op een bepaalde regio, sector of een thema. Ze beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven.
  • Obligatiefondsen: Je belegt in obligaties van bedrijven, overheden en semioverheden. Investeren is niet zonder risico, maar over het algemeen zijn de risico’s zeer beperkt aangezien overheden hun verplichtingen vaak nakomen.
  • Mixfondsen: Deze maken een combinatie van aandelen en obligaties. Dit verlaagt het risico doordat je verspreid over verschillende soorten beleggingsproducten.
  • Hedgefondsen: Investeren over het algemeen in veel verschillende instrumenten en derivaten. Hierdoor willen ze risico’s afdekken of hogere rendementen behalen.

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Je profiteert van de kennis van experts.
  • Je hebt de mogelijkheid om relatief weinig geld verspreid te beleggen.
  • Beleggingsfondsen hebben toegang tot markten waar particulieren geen toegang tot hebben.

Nadelen:

  • Negatief rendement is niet uit te sluiten.
  • Mogelijkheid tot handelen is vaak slechts één keer per dag.
  • Beleggingsfondsen moeten worden bijgehouden door experts die niet goedkoop zijn.
Bekijk deze artikelen dan ook eens