Crowdfunding 

Crowdfunding wordt voornamelijk gebruikt door start-ups en groeiende bedrijven als een manier om toegang te krijgen tot alternatieve fondsen. Dit is een innovatieve manier om geld in te zamelen voor een nieuw project, bedrijf of idee.

Crowdfunding

Beleggen via crowdfunding 

Crowdfunding van aandelen is het proces waarbij mensen investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven in een vroeg stadium in ruil voor bedrijfsaandelen. Aandeelhouders zijn gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf en kunnen winst maken als het goed gaat. Het omgekeerde is dus ook waar; als een bedrijf verlies maakt, kan een belegger een deel van of zijn gehele investering verliezen.

Voorheen konden alleen vermogende particulieren, durfkapitalisten en informele investeerders investeren in nieuwe ondernemingen. Crowdfundingplatforms voor aandelen hebben bijgedragen aan de democratisering van het investeringsproces door de deur open te zetten voor een grotere groep potentiële investeerders. Daarmee kun je het dus gebruiken in je beleggingsstrategie.

Wat zijn de risico's van crowdfunding? 

Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden bij het overwegen van een investering, aangezien nieuwe bedrijfsaandelen risicovol zijn.

Duurt enkele jaren 

Ten eerste kan het enkele jaren duren om de terugkeer te bevestigen, het kan lang duren voordat jouw aandelen in waarde stijgen, wat van invloed is op jouw vermogen om winst te maken als je ze verkoopt.
Het is ook onwaarschijnlijk dat je dividenden ontvangt, start-ups zijn meestal niet winstgevend genoeg om dividend uit te keren aan investeerders. Met andere woorden, het is onwaarschijnlijk dat je winst maakt of winst maakt totdat je je aandelen kunt verkopen.

Illiquiditeit 

Nog een risico is illiquiditeit, investeren in een grote aandelenbelegging is zeer illiquide, omdat er geen secundaire markt of beurs is waar je je aandelen gemakkelijk kunt verkopen. Dit is dus enigszins vergelijkbaar met bijvoorbeeld vastgoed, alhoewel de verkoopbaarheid meestal nog lager ligt. Dit betekent waarschijnlijk dat je je aandelen moet aanhouden totdat het bedrijf waarin je investeert openbaar wordt.

Verwateringsrisico

Er bestaat ook het verwateringsrisico. Als het bedrijf investeert om op een later tijdstip meer kapitaal aan te trekken, zullen er nieuwe aandelen worden uitgegeven aan nieuwe investeerders en zal de aandelenratio van het bedrijf worden verlaagd (of ‘verwaterd’). Deze nieuwe aandelen hebben ook bepaalde privileges die bij uitoefening schade kunnen veroorzaken. Je kunt jezelf tegen verwatering beschermen door ervoor te zorgen dat bepaalde beleggersbeschermingen aanwezig zijn voordat je belegt.

Bekijk deze artikelen dan ook eens