Plan maken om te besparen 

Hoe vaak heb je nagedacht om te beginnen met sparen, maar je bent nooit echt begonnen? Dan is het een aanrader om dit artikel over het creëren van een bespaarplan te lezen. 

Geld sparen wordt doorgaans gedaan om een grote aankoop te kunnen realiseren, denk aan het kopen van een huis, auto of investering. 

Bespaarplan maken

Bespaarplan

Voor het creëren van een bespaarplan wordt er uitgegaan van vier stappen. Door deze stappen uit te voeren is het niet moeilijk om een start te maken met sparen. 

Bezuinigen

De eerste stap draait allemaal op het bezuinigen van geld, maar de vraag is natuurlijk, waarop kan ik bezuinigen? Je hebt namelijk diverse financiële aspecten die primair zijn en financiële aspecten die secundair zijn. Primaire uitgave zijn onder andere de energierekening, hypotheek, telefoon etc. Het zijn kosten die maandelijks terugkomen. Dit geldt hetzelfde voor voedsel en voor vele ook kleding. Het zijn uitgave die in principe moeten om te overleven. 

Secundaire uitgaven zijn voornamelijk uitgave die niet perse hoeven. Denk aan uitgaan, uit eten gaan. Om hier geld op te besparen is zeer eenvoudig en dat is voornamelijk door het niet te vaak te doen, maar af en toe. 

Bezuinigen op de vaste lasten is een belangrijk punt om geld te kunnen besparen. Eenvoudige oplossingen is het licht uit doen, minder lang douchen, niet te dure kleding kopen en alleen boodschappen kopen die nodig zijn. Het zijn eenvoudige handelingen die je moet implementeren in jouw dagelijkse bezigheid. Hierdoor ga je geld besparen zonder dat je er nadrukkelijk mee bezig bent. 

Uitgave bijhouden

De tweede stap is een minder leuke bezigheid, maar het kan wel helpen met sparen van geld. Hou de uitgave bij en maak onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke zaken. Zo heb je een overzicht van wat je maandelijks uitgeeft en waaraan. Door het bijhouden van uitgaven ga je zwakheden zien en ga je minder snel onnodige uitgave doen. Je zult hierdoor ook onbewust veel bewuster worden van geld, puur dat je de uitgave bijhoudt. 

Door de uitgave te segmenteren op belangrijkheid kun je ook eenvoudiger keuzes maken waarop je wilt sparen. Je kunt er ook voor kiezen om niet belangrijke uitgave te verkleinen en te sparen voor iets belangrijks. Maak jezelf bewust door een doel voor ogen te stellen en dan heb je ook de motivatie om impulsaankopen te verminderen en te gaan voor een belangrijk doel. 

Concrete punten maken

Stap drie is dan ook concrete punten maken. Zoals hierboven al benoemd wordt is het belangrijk om financiële doelen op te stellen. Wat wil je over een jaar kopen? Door doelen op te stellen heb je veel meer motivatie om te sparen voor belangrijke aankopen en zul je impulsaankopen minimaliseren. 

Je kunt hier ook punten opschrijven die je wilt doen waardoor je bespaart. Denk aan het kiezen van een huismerk in plaats van een a merk, minder lang douchen, dingen om energie te besparen etc. 

Evalueren

De laatste stap is het evalueren van jouw bezigheden en uitgaven. Ben je tevreden met de uitvoering? Heb je daadwerkelijk gespaard? Ben je dichterbij je doel gekomen? Zijn er veranderingen in belangrijke uitgaven? 

Je kunt zo voor jezelf diverse vragen opstellen die handig zijn om jezelf te evalueren. Het moet wel wat opleveren. Houd ook bij hoeveel je maandelijks meer of minder bespaard en dan kun je zien hoe de lijn beweegt. Je kunt een maand veel sparen en de ander weinig, maar door te evalueren kun je dit bekijken en eventueel compenseren. Uiteindelijk dien je het zelf helemaal te doen, maar door een plan op te stellen heb je wel een hou vast. 

Hopelijk kun je nu eenvoudiger beginnen met sparen en bewuster omgaan met jouw geld en uitgaven. 

Bekijk deze artikelen dan ook eens