Tips voor het sparen in de huidige tijd

Op het moment dat je het inkomen opzij gaat zetten, in plaats van het direct uit te geven, heet sparen. Sparen is handig om jouw financiële problemen op korte termijn te voorkomen en op lange termijn geld te hebben voor een bepaald doel. Het kunnen belangrijke doelen zijn, maar ook leuke activiteiten. 

Tips voor het sparen in de huidige tijd

Gebruik de spaarrekening

De spaarrente is aanzienlijk laag in Nederland, maar toch is het verstandig om een spaarrekening te openen. Doordat je geld apart zet, kun je jezelf voorbereiden op eventuele financiële tegenvallers of  inkomsten die veranderen. Hierdoor raak je niet in problemen en kun je rustig doorgaan met je eigen leven. Zet geld apart in diverse spaarpotjes. Je kunt dan verschillende doelen opbouwen en je zult merken dat je minder snel geld gaat uitgeven. Daarnaast kun je ook altijd eenvoudig zien hoeveel spaargeld je hebt. 

Een spaarrekening openen heeft doorgaans een goede invloed op jouw financiën. Hieronder handige tips om te helpen met sparen. 

Handige spaartips

#1 Spaar voor een concreet doel 
Door voor een concreet doel te sparen, is het sparen ook een stuk gemotiveerder en zul je het ook makkelijker een gewoonte van maken om geld op zij te leggen. Denk aan een huis, auto of een leuke vakantie. Sparen kan ook voor het betalen van vaste lasten en andere eventuele veranderingen aan het huis. 

#2 Spaar voor een buffer 
Een buffer helpt met onverwachte hogere uitgaven. Je raakt hierdoor niet snel financieel in de zorgen. Hoe groot de buffer dient te zijn, kun je online uitrekenen aan de hand van je eigen situatie. Met name nu de gas en stroom rekening aan het stijgen zijn, is het handig om geld achter de hand te hebben die kunnen helpen met het betalen van rekeningen. 

#3 Eerst sparen dan uitgeven
Op het moment dat het inkomen op je rekening wordt gestort, is het handig om het direct over te zetten naar een spaarrekening. Dan hou je een resterende bedrag over, en daar moet je het de maand mee doen. Mocht je dan nog extra geld overhouden, dan kun je ook geld besparen

#4 Maak een bespaarplan
Mocht je moeite hebben met een sparen van geld, dan is het ook mogelijk om een bespaarplan te maken. Je houd hier je uitgaven en inkomsten bij en berekent hoeveel je kunt besparen en eventueel  inzichten krijgen waarop je kunt bezuinigingen om minder kosten te maken. Je kunt naderhand ook evalueren op jezelf en hoe het sparen jou is afgelopen. Mocht het nog altijd zeer moeilijk gaan, dan kun je hier ook een coach voor inschakelen.
 

Bekijk deze artikelen dan ook eens