Het verkopen van het huis

Wanneer je zelf je huis verkoopt, zonder hulp van een makelaar, levert dat vaak stress en onzekerheid op. Je wilt het goed doen en je huis zo snel mogelijk (en het liefst tegen een zo hoog mogelijke prijs) verkopen. Maar hoe pak je dat aan? Niet zelden gaan woningverkopers in hun enthousiasme nét iets te ver om kandidaat-kopers over de streep te trekken. Deze fouten komen veel voor, maar zijn beter om te voorkomen.

Het verkopen van het huis

Fouten die je kunt vermijden

Is de voortuin belangrijk?

Uiteraard is de kandidaat-koper in de eerste plaats geïnteresseerd in de woning zelf, en zal hij tijdens een eerste bezichtiging vooral de staat van de woning inspecteren. Maar vergis je niet: hij zal daarna ook de tuin in aanschouw nemen. Geen onbelangrijk detail dus. Een achtertuin waarin het gras metershoog staat? Of een voortuintje dat bulkt van het onkruid en daardoor eerder de aanblik biedt van de rimboe dan die van de perkjes van Versailles? Dompers op de feestvreugde.

Je moet ook even denken dat voordat de koper het huis betreedt, het de tuin ziet. Een eerste indruk wordt hier ook mee achtergelaten. 

Rommel in huis, is dat erg?

Een trui achteloos over de sofa gedrapeerd, de boekentas van je kleinste in de hoek van de kamer, de stapel kranten op de keukentafel en zo door. Rommel is onvermijdelijk in huis, zeker wanneer je er met je gezin samenleeft. En tot op zekere hoogte straalt rommel gezelligheid uit, hier wordt gelééfd, nietwaar. Toch vormen die rondslingerende spullen een hindernis (in het slechtste geval zelfs letterlijk) voor de kandidaat-koper. Die ziet vooral de rommel en daardoor níét het volle potentieel van het huis.

Wanneer je het huis te koop hebt staan, zorg dan dat het huis tip top in orde is wanneer potentiële kopers het komen bezichtigen. Een goede uitstraling van het huis zorgt ervoor dat de keuze om het te doen eerder wordt gemaakt. 

Iedereen houdt toch van dieren?

Wanneer je dieren in het huis of rondom het huis hebt, dan is het verstandig om deze even op te sluiten wanneer mensen komen bezichtigingen. Je zult maar net ziet dat de potentiële koper een hondenfobie heeft. Een huisdier is daarnaast ook een factor dat het beeld van de kopers weg kan halen. Je wilt immers dat de koper zich focust op het huis en niet op randzaken als huisdieren. 

Wees slim en haal diverse factoren die voor veel afleiding kunnen zorgen weg. 

Wil je meer geld gaan verdienen met betrekking tot huizen? Dan kun je ook gaan beleggen in real estate.

De geur in het huis

Even met de lavendel- of citroenspray rondgaan voor een ‘frisse’ geur in huis? Geen goed idee. Zulke geuren komen artificieel over en ze voeden het vermoeden dat de verkoper iets wil maskeren. Je kunt er wel voor zorgen dat de geur heerlijk is, door een paar geurtjes toe te voegen aan het huis. 

Een andere tip is het bakken van iets lekkers. Dan zal het huis een beetje de geur hebben van bijvoorbeeld een gebakken taart. Deze kun je dan ook direct aanbieden aan de kopers voor extra indruk en natuurlijk ook een beetje gezelligheid.  

Bekijk deze artikelen dan ook eens